Årets kulturpris och årets fritidsledarpris 2021 i Markaryds kommun

smaalaenningen 211210
SMÅLÄNNINGEN 211210

Under onsdagen uppmärksammades kulturen och idrotten i Markaryds kommun på Musikhuset.

Ingen av de bäggevinnarna hade förväntat sig att ta hem årets pris.

– Det känns bra att fådet här priset, men jag var inte beredd på det. Jag visste inte ens att jag varnominerad, säger Ebba Oxnard, som tagit emot priset för årets idrottsledare.

Ebba Oxnard, som är 18år, är den yngsta att ta hem priset för årets idrottsledare i kommunen.

– Jag trodde inteheller att jag kunde få det, när jag kollade upp vilka som vunnit innan varalla de ganska kända, säger hon.

Ebba har sedan 2015 åktvattenskidor. För henne började det med att följa med en kompis som skulletesta och då fastnade hon själv för sporten och kamratskapen i klubben. I årtog hon hem två guld och ett silver i de individuella tävlingarna på ungdoms-SMför vattenskidor och hon var en av de som tog hem klubbens lagguld.

Sedan hon var 15 år harhon också jobbat med att lära ut vattenskidor till barn under somrarna påvattenskidskolan.

– Det är jättekul ochfantastiskt bra att hon vunnit. Vi visste inte ens att det här priset fannsinnan. Men vi i familjen ser hur duktig hon är på att åka vattenskidor och attjobba med barnen, säger Jonas Oxnard som är Ebbas pappa.

Just jobbet medvattenskidskolan tror Ebba är anledningen till att hon vann. För under sommarentränade hon inte bara eleverna, hon försökte också göra vattenskidor mertillgängligt för alla.

– Alla har intemöjlighet att ta sig till träningen. Så jag startade en grupp där de barn somville träna men inte kunde vid de vanliga tiderna kunde kontakta mig. De skrevnär de hade möjlighet och jag körde och hämtade dem för att träna med dem.

Men det var inte baraEbba som blev överraskad att ta hem priset. Även årets vinnare av kulturpriset,Boel Dougan, hade svårt att tro det.

– Förra året vannJeanett Walerholt Rousu och det tyckte jag hon var väl värd. När de ringde migoch sa att jag vunnit i år blev jag riktigt överraskad. Det har inte sjunkit inän, säger hon.

Boel Dougan har i 20 års tidjobbat som körledare i Traryd, Hinneryd och Strömsnäsbruks kyrka och hon troratt det är hennes arbete där som gett henne priset.

– Jag har aldrig fåttsådan här uppmärksamhet för mitt jobb tidigare. Som körledare tycker jag attdet är kören som driver, för det är de som sjunger, säger hon.

Även om den initialaöverraskningen fortfarande inte lagt sig är Boel glad över vinsten.

– Det känns jättebraoch jag är så glad över att få det här. Jag vet inte vad det kommer att ge sen,just nu är jag mitt uppe i Luciatågen som kommer i helgen och till våren får vien ny orgel i Traryd.

För Ebba är ocksåframtiden lite oklar.

– Just nu är planenbara att ta studenten och åka skidor

TEXT.

Moa Palmgren2021-12-12