Årets spelmansstämma i Markaryd


SMÅLÄNINGEN 22 juli 2021

Årets spelmansstämma tar form


I drygt ett halvt århundrade har det anordnats spelmansstämmor i Markaryd. Men inte i fjol. Då satte coronaviruset stopp. I år är dock stämman på väg tillbaka - den 52:a i ordningen.

Planeringen är inne i ett slutskede. Vid ett möte den 30 juli ska programmet spikas.


Redan klart är att en ny spelledare stiger in i handlingen - riksspelmannen Jeanette Walerholt Routsu, med rötter i Markaryd och numera ingift dalkulla bosatt i Vikarbyn.

328a319b-c400-45cc-b072-7fe29463d870

Ännu är inte programmet för spelmansstämman spikat, men ettkvalificerat tips är att paret Jeanette och Peter Rousu kommer att stå påscenen i en av två planerade konserter. Då kommer de att framföra etthögaktuellt program, som bygger på konstnären Anders Zorns passion förfolkmusik. Foto: Jeanette Harkén, Studio Apelsin

Första spelmansstämman i Markaryd hölls 1966, och därefter har arrangemanget löpt vidare i samma spår med ett par års uppehåll.

Men historien om bygdens spelmän går betydligt längre tillbaka i tiden än så. Spelmanstraditionen är väl dokumenterad i boken "Krokiga låtar och rakryggade spelmän", en musikhistorik bok som är resultatet av ett av Jeanette Walerholt Rousus många projekt.


Ett annat är just nu högaktuellt - "Zorns folkmusik"1860-1920). Den kände målaren Anders Zorn (1860-1920) är berömd för sina tavlor ofta med motiv från landskap och människor i Dalarna. Mindre känt är hans passion för folkmusik. Enligt Jeanette Walerholt Rousu trakterade han instrument och sjöng vackert.


Hon har grävt fram uppgifter om Zorn och musiken i flera olika källor, bland annat genom att läsa Zorns systers dagbok. Arbetet har utmynnat i en notbok, och snart kommer ett urval av låtarna ut på skiva. Den släpps den 25 augusti i samband med en tillställning och releasefest i Stockholm.


I sitt varma förhållande till folkmusiken var Anders Zorn en tillskyndare av folklig dansmusik och bidrog ekonomiskt till dansbanor och midsommarstänger, allt för att hålla denna traditionella kulturyttring vid liv.

Enligt Jeanette Walerholt Rousu kan svenska folket nog tacka Zorn för det traditionella firande med dans kring stången, som numera är fat förankrat i folksjälen.


Tillsammans med maken Peter Rousu framför hon ett konsertprogram med musik och berättelser hämtat från efterforskningarna om Zorns förhållande till svensk folkmusik och speciellt folkmusiken från Dalarna. Konserten var ursprungligen ett beställningsverk till Zorns 150-årsjubileum.


Jeanette Walerholt Rousu berättar att varje låt är förknippad med ett specifikt tillfälle, då Zorn kan tänkas ha lyssnat till just den specifika låten.

Programmet på den stundande spelmansstämman i Markaryd är som sagt ännu inte fastlagt. Preliminärt blir det dock två konserter. Jeanette Walerholt Rousu väntar med att nämna namn i detta sammanhang, men den ena konserten torde vara paret Rousus Zornkonsert.


Viktigare än dessa konserter tycker Jeanette Walerholt Rousu att den sociala kontakten mellan spelmännen är. Stämman är en mötesplats, där gamla musikbekanta årligen träffas, spelar och trivs.


- Det är hjärtat i stämman, säger hon.

I år flyttar stämman från Kulturhuset till Musikhuset.


Där finns många mindre utrymmen som enligt Jeanette Walerholt Rousu lämpar sig väl för stämmans kurser, buskspel och allspelsträning. Det finns också gott om plats för en sittande publik.


Buskspelet är spontant spel, där spelmännen hakar på i olika konstellationer. Allspelet är stämmans final, där alla spelmännen framträder på en och samma gång med spelledaren som musikalisk vägvisare.


44524fcd-e9ea-4fdb-9d18-e27145f9696e

I år har JeanetteWalerholt Rousu tagit över som spelledare efter Laif Carr, som haft uppdragetunder många år. Hon är riksspelman med rötter i Markaryd och numera ingiftdalkulla. Foto: Jeanette Harkén, Studio Apelsin

I år har alltså Jeanette Walerholt Rousu detta uppdrag, sedan mångårige spelledaren Laif Carr, riksspelman från Skåne, tvingats stiga av efter att ha skadats i en trafikolycka.


Arrangörer av årets spelmansstämma är Musik i Syd och Musiksällskapet, Kulturskolans stödförening. Ordförande i den senare är musikprofilen Lars "Lasse på Backen" Nilsson, och han håller öppet för ytterligare någon medarrangör.


Men det dröjer som sagt ett par veckor innan alla bitar faller på plats.

Christer Gustafsson

christer.gustafsson@smalanningen.se

 

markaryd - spelmansstaemman 2021 - smaalaenningen

SMÅLÄNINGEN 22 juli 2021



2021-07-23