Bertil Vallien på Pumphuset Borstahusen Landskrona

pumphuset (1)
pumphuset - logopumphuset - logopumphuset - logo

pumphuset (2)
aktuellt 50


Bertil Vallien


Bertil Vallien (född 1938), son till målaren och predikanten Nils Wallin och Astrid Andersson, växte upp i villaförorten Sollentuna köping norr omStockholm och var ett av sju barn.


Familjen var djupt religiös. Bertil lämnade föräldrahemmet i 15-årsåldern. Efter diverse ströjobb som dekoratör på varuhuset PUB och målarlärling på sin fars firma bestämde han sig för att bilkonstnär. Han sökte och kom in på en förberedande utbildning på Konstfack 1955.Efter två års studier gick Vallien vidare i keramikfacket. Där fick han Stig Lindberg som huvudlärare. Hans konstfacksarbeten bar också spår av Lindbergs uttrycksfulla stil. När han gick ut sommaren 1961 hade han fått Slöjdföreningens silvermedalj.


På 1960-talet arbetade Bertil vid Boda glasbruk som assistent till Erik Höglund för att senare knytas till Åfors glasbruk. Han arbetar främst i glas och har utvecklat en säregen stil med skulpturer i sandgjutet glas, ofta föreställande båtar och huvuden. 

Sedan 1963 är Bertil Vallien verksam vid Kosta glasbruk, där han framför allt blivit känd för att gjuta glasmassan i sand,sandgjutning. Med denna teknik har han gjort skimrande glasskulpturer av båtar och huvuden. Han har ritat servisglasen Château och Oktav. Hans glasserie Viewpoints kom 1996.


Bertil Valliens uttryck rör sig i en mystisk symbolvärld, där objekten manar till eftertanke. Vallien är hedersdoktor vid Växjö universitet. Sedan 1963 är han gift med Ulrica Hydman-Vallien.


bertil vallien


Här ser du en video om Bertil Valliens konst


2016-05-09