Markaryds Riksteaterförening Vårens program 2019



foersaettsbild vaaren 2019 (3)


rhythmania_foto_jose_figueroa-768x511

RHYTHMANIA


Onsdagen den 6 februari
19:00
Folkets Hus i Timsfors



Om föreställningen

Rhythmania är en föreställning hämtad ur en personlig och koreografisk resa i folkdansen. Utifrån den folkliga musiken och dansens förhållande till puls, rytm och groove rör sig Rhythmania i spänningsfältet mellan det som förenar och splittrar, mellan kollektiv och individ, mellan våra inre demoner och djupaste passioner. Det handlar om livet men också om konstnärliga risktaganden där dansen och musiken driver på och utmanar varandra, hela tiden på gränsen att tappa balansen.

Kvällen inleds som en guidad tur in i folkdansen tillsammans med föreställningens koreograf och dansare Anna Öberg samt riksspelmannen Anders Löfberg. Med lekfullhet och generositet bjuder de in publiken att titta på,delta i och samtala om dans. Därefter tar själva föreställningen vid.

Anna Öberg, uppvuxen i Hudiksvall, har sedan sin examen från Dans och Cirkushögskolan (DOCH) år 2006 bidragit till ett helt nytt sätt att se på vad folkdans är och kan vara. Hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande koreografiska arbete, både inom och utom genren samt för hur hon utvecklat folkdansen konstnärligt både i Sverige och utomlands. Nyligen tog hon emot pris för ”Årets Dans” på Folk- & Världsmusikgalan i Helsingborg.


Anders Löfberg spelar cello och fiol och är uppvuxen i den småländska folkmusikmiljön. Som riksspelman med examen från Kungliga Musikhögskolan har han en mängd musikaliska samarbeten i bagaget och återfinns bland annat i trion Nordic och norska gruppen Majorstuen. Anders har arbetat i flera sceniska folkdansföreställningar och är tack vare sin lyhördhet, kreativitet och mångsidighet en djupt uppskattad dansmusiker.

Längd: 1 h 30 min (inklusive 20 min paus)

koep biljett

ÅRSMÖTE


Torsdagen den 14 mars
18:00
Kulturhuset Markaryd - Magnoliagården

Alla medlemmar hälsas varmt välkomna 
Efter årsmötet visas föreställningen ”En frid(a) för själen”
med skådespelaren Anna Bromee

EN FRID(A) FÖR SJÄLEN


Torsdagen den 14 mars
19:00
Kulturhuset Markaryd



Om föreställningen

I den nya musikteater-föreställningen ”En frid(a) för själen” sjunger och berättarskådespelaren ANNA BROMEE varmt, humoristiskt och berörande utifrån Anni-Frid Lyngstads musik.

Från de tidiga åren på 60-talet, när en tonårig Anni-Frid sjöng i dansorkestrar i Sörmland, vann en talangjakt och fick sjunga i Hylands hörna – via världs-turnéerna med ABBA – till de personliga soloalbumen på 80- & 90-talet där Frida debuterar som kompositör och textförfattare.

GUNILLA NYROOS har regisserat föreställningen, som spelas med Fridas välsignelse.

Tillsammans blir sångerna som en glädjefylld, rolig, inspirerande och rörande livsresa med hög igenkänningsfaktor - En fördjupad bild av kreatören Anni-Frid och en spegling av allas våra tankar och upplevelser.

Musiken i föreställningen är specialarrangerad och förinspelad av några av Sveriges skickligaste musiker. Anni-Frids vän och pianist från ungdomen; Gunnar Sandevärn är med och spelar piano på en sång. 

"En frid(a) för själen" fick sin urpremiär våren 2018 i Fridas hemstad Torshälla, på Sagabiografen. När Frida var 12 år såg hon Elvis-filmen Jailhouse Rock just där – och bestämde sig för att följa sin musikdröm.

koep biljett

KÄRLEKENS OUTGRUNDLIGA VÄGAR


Onsdagen den 10 april
19:00
Gula Huset i Markaryd



Om föreställningen

"Kärlekens outgrundliga vägar" handlar om lustiga och sorgliga,påhittade och sanna historier om vår starkaste drivkraft: Kärleken. Historierna utspelar sig i Mellanöstern, på norra Island, i Leningrad och Malmö. Det handlar om Kärlekens och livets outgrundliga ödestrådar, allt från skapelsemyten, via hedersmordet på Romeo och Julia, till körsbärsträdens blomning i Pildammsparken i Malmö våren 1983. Mycket humor och eftertanke, varmpublikkontakt och en hel del improvisation.

Föreställningen består av både påhittade och sanna berättelser, skrönor och kåserier om Kärleken.

Föreställningen spelades som sommarteater i Orienthallen på Österlen sommaren 2015, och har sedan dess spelats på turné runtom i Sverige, samt varit på gästspel till Både Finland och Danmark.


Maria Arnadottir är skådespelerska och regissör, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö med en mångårig erfarenhet av all slags teaterarbete. Hon har varit anställd på bl. a. Malmö Stadsteater, Skånska Teatern, Moomsteatern, Örebro Länsteater och Västanå teater. Maria Arnadottir har tidigare turnerad med berättarteaterföreställningar som t.ex. Kastanjeteaterns ”Kejsarinnans tofflor”,Teater Bjermas ”Djur och Människor” och det nordiska samarbetsprojektet ”Tidens gång i Backstugan”.

Längd: 1 h 30 min (inklusive 15 min paus)

koep biljett








2018-11-22