Framtiden diskuteras i Kosta

RIKSTEATERN KRONOBERGS FRAMTIDSFORUM

Datum:  Lördagen den 5 oktober

Tid: 10:00-16:00

Plats: Kosta Boda Art Hotel

 

Hur vill Riksteaterns ägare utveckla Riksteatern?

Lördag 5 oktober samlas de lokala och regionala riksteaterföreningarna i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län på Kosta Boda Art Hotel i just Kosta för att diskutera Riksteaterns framtid. Målet med Framtidsforum är att folkrörelsen utvecklar Riksteatern och deltar i det förberedande arbetet inför Riksteaterns nästkommande kongress.

Framtidsforumet är ett av flera Framtidsforum som Riksteatern arrangerar runtomkring i hela Sverige med syfte att fungera som ett rådgivande forum för Riksteaterns styrelse.

I Kronobergs län finns 8 lokalt arrangerande riksteaterföreningar – en i varje kommun. Teaterföreningarna är producentneutrala och arrangerar scenkonst producerad av bland annat fria grupper, länsteatrar och Riksteatern. Därför är de en viktigt ideell arrangör för ett rikare kulturliv i Kronobergs län.

Det finns 1 regional riksteaterförening – Riksteatern Kronoberg – med huvuduppdrag att stötta och stärka de lokala riksteaterföreningarna i länet. Målet är att främja intresset för och öka kunskapen om scenkonst i olika former. Samverkan med andra aktörer i regionen är en viktig del av verksamheten.

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern medverkar till fler än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med teatrar i Finland. Riksteaterns Tyst Teater har sedan 1977 spelat teater för döva och hörande barn, unga och vuxna. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern.

Under Framtidsforum kommer arrangörerna att se föreställningen Efterrätt som handlar om att gå vilse i sin egen hjärna och att hitta ut igen. Den handlar om jakten på kärlek. Om alldeles för snäva ramar. Om kreativiteten som gömmer sig alldeles i utkanten av ältandet. Och om krigarprinsessan Xenas fighting skills.

/  Malin Nilsson - Teaterkonsulent Riksteatern Kronoberg2013-10-03