logo - aarets kulturprislogo - aarets kulturprislogo - aarets kulturpris

Årets kulturpris 2022 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2022 i Markaryds kommun tilldelas

 Kickan Lindkvist

smaalaenningen 19 december 2022 (2)


Årets Idrottsledare 2022 i Markaryds kommun 

Utmärkelsen "Årets Idrottsledare" (f.d. föreningsledare) 2022

har tilldelats Fredrik Bondesson


smaalaenningen 16 december 2022 (2)


På onsdagens ukn-sammanträde delades pris traditionsenligt ut till ”Årets Kulturpristagare” och”Årets Idrottsledare” 2021 i Markaryds kommun.


Utnämningarna hölls i Markaryds Musikhus där ukn:s ordförande Maria Svensson Lundin överlämnade diplom och encheck vardera på 5 000 kronor till pristagarna. Därefter bjöds det på julbord och musikuppträde av elever från Kulturskolan och Markaryds Folkhögskola.

Årets kulturpris 2021 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2021 i Markaryds kommun tilldelas

 Boel Dougan


kultur och idrottspris (2)


Årets Kulturpristagare blev Boel Dougan. Boel Dougan är verksam som kantor i Traryd-Hinneryds pastorat sedan 20 år tillbaka. Hon är en mångsidig kyrkomusiker och körledare som inspirerar och entusiasmerar många människor i alla åldrar, inte minst barn och unga. Hon behärskar alla musikgenrer och gör ofta egna fina arrangemang för körer och musiker.


Boel fortsätter att utvecklas kontinuerligt genom olika kurser och utbildningar vilket kommer körmedlemmar och åhörare till del. Hon är skicklig, kunnig, mångsidig, inspirerande och nyskapande.


Årets Idrottsledare 2021 i Markaryds kommun 

Utmärkelsen "Årets Idrottsledare" (f.d. föreningsledare) 2021

tilldelas Ebba Oxnard


kultur och idrottspris (3)

Årets idrottsledareblev Ebba Oxnard. Ebba har trots sin unga ålder erhållit och tagit ett stort ansvar förden fantastiska ungdomssatsningen som bedrivs vid Vattenskidklubben Svaneni Strömsnäsbruk.

 

Ebba har ett engagemangsom sträcker sig långt längre än vad som förväntas av en ideellt engageradidrottsledare och har alltid ett leende på läpparna. Hon har en stor del i VSKSvanens framgångar de senaste åren att göra och trots sitt enorma engagemang blandungdomarna, även hunnit med att sköta sin egen träning vilket gav treindividuella guld och ett lagguld vid årets U-21 SM.smaalaenningen 211210

SMÅLÄNNINGEN 211210

Under onsdagen uppmärksammades kulturen och idrotten i Markaryds kommun på Musikhuset.

Ingen av de bägge vinnarna hade förväntat sig att ta hem årets pris.

– Det känns bra att fådet här priset, men jag var inte beredd på det. Jag visste inte ens att jag var nominerad, säger Ebba Oxnard, som tagit emot priset för årets idrottsledare.

Ebba Oxnard, som är 18år, är den yngsta att ta hem priset för årets idrottsledare i kommunen.

– Jag trodde inteheller att jag kunde få det, när jag kollade upp vilka som vunnit innan var alla de ganska kända, säger hon.

Ebba har sedan 2015 åkt vattenskidor. För henne började det med att följa med en kompis som skulletesta och då fastnade hon själv för sporten och kamratskapen i klubben. I år tog hon hem två guld och ett silver i de individuella tävlingarna på ungdoms-SM för vattenskidor och hon var en av de som tog hem klubbens lagguld.

Sedan hon var 15 år har hon också jobbat med att lära ut vattenskidor till barn under somrarna på vattenskidskolan.

– Det är jättekul och fantastiskt bra att hon vunnit. Vi visste inte ens att det här priset fanns innan. Men vi i familjen ser hur duktig hon är på att åka vattenskidor och att jobba med barnen, säger Jonas Oxnard som är Ebbas pappa.

Just jobbet medvattenskidskolan tror Ebba är anledningen till att hon vann. För under sommaren tränade hon inte bara eleverna, hon försökte också göra vattenskidor mertillgängligt för alla.

– Alla har inte möjlighet att ta sig till träningen. Så jag startade en grupp där de barn som ville träna men inte kunde vid de vanliga tiderna kunde kontakta mig. De skrev när de hade möjlighet och jag körde och hämtade dem för att träna med dem.

Men det var inte bara Ebba som blev överraskad att ta hem priset. Även årets vinnare av kulturpriset,Boel Dougan, hade svårt att tro det.

– Förra året vann Jeanett Walerholt Rousu och det tyckte jag hon var väl värd. När de ringde mig och sa att jag vunnit i år blev jag riktigt överraskad. Det har inte sjunkit in än, säger hon.

Boel Dougan har i 20 års tid jobbat som körledare i Traryd, Hinneryd och Strömsnäsbruks kyrka och hon tro ratt det är hennes arbete där som gett henne priset.

– Jag har aldrig fått sådan här uppmärksamhet för mitt jobb tidigare. Som körledare tycker jag att det är kören som driver, för det är de som sjunger, säger hon.

Även om den initiala överraskningen fortfarande inte lagt sig är Boel glad över vinsten.

– Det känns jättebra och jag är så glad över att få det här. Jag vet inte vad det kommer att ge sen, just nu är jag mitt uppe i Luciatågen som kommer i helgen och till våren får vi en ny orgel i Traryd.

För Ebba är också framtiden lite oklar.

– Just nu är planenbara att ta studenten och åka skidor


TEXT.

Moa Palmgren
Årets kulturpris 2020 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2020 i Markaryds kommun tilldelas

 Jeanett Walerholt Rousujeanett walerholt rousu

aarets kulturpris 2020 i markaryds kommun

aarets kulturpris i markaryds kommun 2020 - jeanet
SMÅLÄNNINGEN 201201

Jeanett Walerholt Rousu
"Glad och stolt över att tilldelats Markaryds kommuns kulturpris 2020 för mina insatser att bevara och levandegöra folkmusiken från Markaryd. Det kan bli svårt att åka hem och ta emot något pris så det får bli en för tillfället i fråga nykomponerad låt i småländsk tradition över nätet som tack. Prispolska. Tack till er som nominerat mig och tack till kulturnämnden för utmärkelsen!"

MOTIVERING


" Jeanett Walerholt Rousu har genom att förvalta och ständigt utveckla sin musikaliska begåvning, blivit en framstående och rikskänd folkmusiker och riksspelman. Genom sitt mångåriga engagemang och arbete med att för eftervärlden dokumentera och sammanställa spelmän och personligheter, deras låtar, samt anekdoter från Markarydstrakten, i litterär och musikalisk form, har hon gjort en värdefull kulturgärning. Genom att själv framföra detta kulturarv vid olika spelmansstämmor och folkmusikevenemang, bidrar hon på ett nationellt plan till att levandegöra och sprida kunskap om en viktig period i Markarydstraktens musikhistoria. Inte minst i samband med de årliga återkommande spelmansstämmorna i Markaryd."Årets Idrottsledare 2020 i Markaryds kommun 

Utmärkelsen "Årets Idrottsledare" (f.d. föreningsledare) 2020

tilldelas Isabella Stansert


Blommor och diplom överlämnades på onsdagen till dansläraren Isabella Stansert. Hon fick då ta emot utmärkelsen Årets Idrottsledare 2020.

LÄS MER

aarets idrottsledarpris 2020 i markaryds kommun


Årets kulturpris 2019 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2019 i Markaryds kommun tilldelades

 Benny Torstensson

aarets kulturpris 2019 i markaryds kommun


Årets kulturpris 2018 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2018 i Markaryds kommun tilldelades

 Tobias Broström

aarets kulturpris 2018 i markaryds kommun - tobias

kulturpris 2018 i markaryds kommun (2) - smaalaennkulturpris 2018 i markaryds kommun (3) - smaalaenn


Årets kulturpris 2017 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2017 i Markaryds kommun tilldelades

 Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson


kultur- och fritidsledarpris 2017 4

Årets kulturpristagare 2017 i Markaryds kommun Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson samt Berne Eliasson (vice ordf. i Utbildnings- och kulturnämnden) (Foto: Leif Lundström)

aarets kulturpris 2017 (1) - un 171108_sida_4
aarets kulturpris 2017 (1) - un 171108_sida_5


Årets Idrottsledare 2017 i Markaryds kommun 

Utmärkelsen "Årets Idrottsledare" (f.d. föreningsledare) 2017

tilldelades Per Törnqvist 


kultur- och fritidsledarpris 2017 1

Årets idrottsledare 2017 i Markaryds kommun Per Törnqvist  - Till vänster Fritids- och kulturchef Tord Gustafsson Till höger Berne Eliassion - Vice ordf. Utbildnings- och kulturnämnden  (Foto: Leif Lundström)

aarets idrottsledare 2017 - un 171108

Årets kulturpris 2016 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2016 i Markaryds kommun tilldelades

 Mikael Rickardsson för ett gediget och hårt arbete med skapandet och publiceringen av boken 637 foton från Markarydsbygden

Utmärkelsen "Årets Idrottsledare" (f.d. föreningsledare) 2016 tilldelades MKTranan-ledaren Niclas Persson för hans brinnande engagemang i klubben
Årets kulturpris 2015 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2015 i Markaryds kommun tilldelades Alpo Persson - Ordförande i Markaryds Föreläsningsförening.

 

alpo faar aarets kulturpris (1) - smaalaenningen 1

alpo faar aarets kulturpris (2) - smaalaenningen 1

(Smålänningen 15118 Text och foto: Leif Lundström)

kaenda profiler blev hyllade (2) - smaalaenningen

kaenda profiler blev hyllade (1) - smaalaenningen

(Smålänningen 151125 Text och foto: Leif Lundström)

Läs mer om Markaryds FöreläsningsföreningÅrets kulturpris 2014 i Markaryds kommun

Årets kulturpris 2014 i Markaryds kommun tilldelades RosMarie Jönsson Neckö - Ordförande i Markaryds Riksteaterförening och Sydvästra Smålands Konstförening


Utmärkelsen "Årets Idrottsledare" (f.d. föreningsledare) 2014 tilldelades Charlott Thörnros - Markaryds Gymnastikföreningaarets kulturpris 2014 - motivering

chalrotte och rosmarie prisades (2)

utdelning av kulturpris 2014 (3)

utdelning av kulturpris 2014 (4)

rosmarie faar kulturpriset - smaalaenningen 141121

rosmarie faar kulturpriset (2) - smaalaenningen 14

Smålänningen fredagen den 21 november 2014

Utbildnings- och kulturnämnden beslutade på sitt sammanträde onsdagen den 19 november att till   årets kulturpristagare 2014   utse RosMarie J Neckö.

 

Kulturpris

Markaryds kommun kulturpris utdelas årligen sedan 1987 till person eller personer som stöd och uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden såsom; litteratur, musik, konst, konsthantverk, bildningsverksamhet, ungdomsvård, hembygds- eller naturvård eller på annat sätt utfört för samhället värdefull kulturgärning.


Priset kan endast delas ut till person eller personer som är födda, bosatta eller verksamma i Markaryds kommun eller har annan särskild anknytning till kommunen.


Kulturpriset delas ut av Utbildnings- och kulturnämnden

Kulturpriset utgörs för närvarande av ett diplom och en prissumma på 

5 000 kr


Förslag från allmänheten ska ha inkommit till Utbildnings- och kulturnämnden före den 31 oktober. 


Utbildnings- och kulturnämndens ledamöter har möjlighet att föreslå kulturpristagare t o m oktobersammanträdet.
Utdelning av kulturpriset sker under decembersammanträdet och under de former som Utbildnings- och kulturnämnden bestämmer.

Förslaget skickas till:

Markaryds kommun

Utbildnings- och kulturnämnden

Box 74

285 22 Markaryd


Kulturpristagare 1987-2020


1987 Stig Ekström och Steve Nilsson                       Dokumentation/Musik

1988 Sune Forsberg                                                  Foto

1989 Bjarne och Annie Dyrhus                              Konst/Konsthantverk

1990 Assar Frick och Helen Jansson     Dokumentation/Sång

1991 Stefan Igelström                                                Konst

1992 Gunnar Rönnberg                                              Dokumentation

1993 Markaryds Lokalhistoriska förening                   Dokumentation

1994 Theis Eljas och Åke Persson                             Konst

1995 Conny Isaksson och Thure Svegard                  Konst/Nyckelharpor

1996 Kjell-Åke Nilsson och Leif Gahlin                       Teater/Kulturarr

1997 Arja Huttunen-Mariella Karlsson-Lilian Manell   Musik

1998 Kurt Skogh och Enar Benjaminsson                   Skulptur/Kulturarr   

1999 Lars Nilsson                                                        Musik

2000 Janne Eliasson                                                    Revy

2001 Freddie Blank                                                      Socialtarbete

2002 Göran Ebenhart                                                   Ståuppkomik

2003 Kerstin Persson och Gullan Karlsson                  Hembygds- och                                                                                              kulturarrangemang

2004 Fagradal 1304                                                      Bygdespel-och                                                                                              kulturarrangemang

2005 Lars Gahlin                                                           Ungdomsverksam-                                                                                         het- Skatepark

2006 Robert Karlsson                                                    Musik

2007 Kristina Karlsson                                                   Musik

2008 Mikael Bengtsson                                                  Bioverksamhet 

2009 Margoth Karlsson                                                  Konst

2010 Arne Holmgren                                                      Dokumentation

2011 Liselott och Lars Bengtsson                                   Nilsagården

2012 Nils Svensson                                                        Dokumentation

2013 Östen Salomonsson                                               Nostalgisamling

2014 RosMarie Jönsson Neckö                                      Ordförande i                                                                                                  konst- och teater-                                                                                          föreningarna

2015 Alpo Persson                                                          Markaryds  Före-                                                                                          läsningsförening

2016 Mikael Rickardsson                                                Markaryds  Lokal-

                                                                                        historiska förening

2017 Mats Ola Pålsson och Lars Gahlin                         Amatörfilmprojek-                                                                                          tet - Den sista                                                                                                riktiga Bondfilmen

2018 Tobias Broström                                                     Musik i Tagaborg 

2019 Benny Torstensson Musikhuset i Markaryd

2020 Jeanett Walerholt Rousu Riksspelman

2021 Boel Dougan Körledare 

2022 Kickan Lindkvist Litteratur

           

Årets idrottsledare

Årets idrottsledare utses i Markaryds kommun sedan 2007. Utmärkelsen tilldelas person eller personer som uppmuntran för en förtjänstfull insats som idrottsledare främst riktad mot barn och ungdomar.

Utbildnings- och kulturnämnden utser personen/personerna. Förslag från allmänheten ska ha inkommit till utbildnings- och kulturnämnden före den 31 oktober.
 
Förslaget skickas till:
Markaryds kommun
Utbildnings- och kulturnämnden
Box 74
285 22 Markaryd

Pristagare 2007-2020


2007 Ann-Sofie Brink                Markaryds Friluftsklubb

2008 Anders Bernhardsson Strömsnäsbruks / Markaryds

Innebandyklubb

2009 Susanne Karlsson            Strömsnäsbruks Gymnastikklubb

2010 Krister Edvardsson           Markaryds Bordtennisklubb

2011 Linda Eriksson                  Markaryds Ryttarförening

 2012 Martina Winqvist               Markaryds Simsällskap

2013 Johan Göransson           Strömsnäsbruks IF

2014 Charlott Törnros              Markaryds Gymnastikförening

2015 Annette Larsen                Strömsnäsbruks Gymnastikklubb

2016 Niclas Persson                Motorklubben Tranan

2017 Per Törnkvist                    Vattenskidklubben Svanen

2018 Martin Davidsson            Hinneryds IF

         Andreas Isaksson         Hinneryds IF

2019 Mattias Svensson Råstorps IF / Timsfors IF

         Thomas Nyström Råstorps IF / Timsfors IF

 Torbjörn "Tobbe" Svensson Råstorps IF / Timsfors IF

2020 Isabella Stansert Isabella Movement

2021 Ebba Oxnard Vattenskidor

2922 Fredrik Bondesson Damfotboll Traryds IF