Markaryds Riksteaterförening bildades 1972 och verkar för att Markaryds kommuninvånare skall få tillgång till kultur och scenkonst av högsta kvalité.

Markaryds Riksteaterförening är en ideell teaterförening och. vi arrangerar gästspelsföreställningar på bl a Kulturhuset i Markaryd, Folkets Hus i Strömsnäsbruk, Verdandi i Traryd och Folkets Hus i Timsfors. Vi arrangerar också teaterresor till föreställningar på bl a Malmö Opera, GöteborgsOperan, Fredriksdalsteatern och stadsteatern i Helsingborg.


Våra medlemmar är organisationer, föreningar och enskilda. 


Som medlem blir Du givetvis inbjuden till vårt årsmöte och Du kan vara med och påverka vår verksamhet.

 

logo - scenpass

Som medlem får Du medlemskortet ”Scenpass Sverige” som ger Dig förmåner och rabatter på evenemangsbiljetter över hela landet.

Som medlem ger Du vårt ideella arbete ett viktigt stöd. Du kan dessutom ta aktiv del i verksamheten och därmed vara med och påverka.


Läs mer om Markaryds Riksteaterförening  här

Besök oss även på Riksteaterns webb   http://markaryd.riksteatern.se
PROGRAM OCH EVENEMANG VÅREN 2019
foersaettsbild vaaren 2019 (3)


markaryds riksteaterfoerening - anne-frids musik p

rhythmania_foto_jose_figueroa-768x511

RHYTHMANIA


Onsdagen den 6 februari
19:00
Folkets Hus i TimsforsOm föreställningen

Rhythmania är en föreställning hämtad ur en personlig och koreografisk resa i folkdansen. Utifrån den folkliga musiken och dansens förhållande till puls, rytm och groove rör sig Rhythmania i spänningsfältet mellan det som förenar och splittrar, mellan kollektiv och individ, mellan våra inre demoner och djupaste passioner. Det handlar om livet men också om konstnärliga risktaganden där dansen och musiken driver på och utmanar varandra, hela tiden på gränsen att tappa balansen.

Kvällen inleds som en guidad tur in i folkdansen tillsammans med föreställningens koreograf och dansare Anna Öberg samt riksspelmannen Anders Löfberg. Med lekfullhet och generositet bjuder de in publiken att titta på,delta i och samtala om dans. Därefter tar själva föreställningen vid.

Anna Öberg, uppvuxen i Hudiksvall, har sedan sin examen från Dans och Cirkushögskolan (DOCH) år 2006 bidragit till ett helt nytt sätt att se på vad folkdans är och kan vara. Hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande koreografiska arbete, både inom och utom genren samt för hur hon utvecklat folkdansen konstnärligt både i Sverige och utomlands. Nyligen tog hon emot pris för ”Årets Dans” på Folk- & Världsmusikgalan i Helsingborg.


Anders Löfberg spelar cello och fiol och är uppvuxen i den småländska folkmusikmiljön. Som riksspelman med examen från Kungliga Musikhögskolan har han en mängd musikaliska samarbeten i bagaget och återfinns bland annat i trion Nordic och norska gruppen Majorstuen. Anders har arbetat i flera sceniska folkdansföreställningar och är tack vare sin lyhördhet, kreativitet och mångsidighet en djupt uppskattad dansmusiker.

Längd: 1 h 30 min (inklusive 20 min paus)

koep biljett

vinjettbild

TYPISKT TYPISK


Fredagen den 22 februari
14:00
Folkets Hus i TimsforsOm föreställningen


EN BARN- OCH FAMILJEFÖRESTÄLLNING

En föreställning om att få vara precis så typisk som man är
Vad är normalt? Och vem är normal? Går det att vara typiskt normal? Anna, Georgios och Rebecca tar er med på en resa kring hur det kan vara att vara typisk. Men hur ska de kunna veta hur en sådan är? Med dans och ord undersöker vi tillsammans vad det är att vara normal. Typiskt Typisk är en dansföreställning som leker med vår förståelse av vad som är normalt och inte, och som hyllar våra olikheter. Från förskolan och uppåt 
REGIONTEATERN BLEKINGE KRONOBERG

ÅRSMÖTE


Torsdagen den 14 mars
18:00
Kulturhuset Markaryd - Magnoliagården

Alla medlemmar hälsas varmt välkomna 
Efter årsmötet visas föreställningen ”En frid(a) för själen”
med skådespelaren Anna Bromee

EN FRID(A) FÖR SJÄLEN


Torsdagen den 14 mars
19:00
Kulturhuset MarkarydOm föreställningen

I den nya musikteater-föreställningen ”En frid(a) för själen” sjunger och berättarskådespelaren ANNA BROMEE varmt, humoristiskt och berörande utifrån Anni-Frid Lyngstads musik.

Från de tidiga åren på 60-talet, när en tonårig Anni-Frid sjöng i dansorkestrar i Sörmland, vann en talangjakt och fick sjunga i Hylands hörna – via världs-turnéerna med ABBA – till de personliga soloalbumen på 80- & 90-talet där Frida debuterar som kompositör och textförfattare.

GUNILLA NYROOS har regisserat föreställningen, som spelas med Fridas välsignelse.

Tillsammans blir sångerna som en glädjefylld, rolig, inspirerande och rörande livsresa med hög igenkänningsfaktor - En fördjupad bild av kreatören Anni-Frid och en spegling av allas våra tankar och upplevelser.

Musiken i föreställningen är specialarrangerad och förinspelad av några av Sveriges skickligaste musiker. Anni-Frids vän och pianist från ungdomen; Gunnar Sandevärn är med och spelar piano på en sång. 

"En frid(a) för själen" fick sin urpremiär våren 2018 i Fridas hemstad Torshälla, på Sagabiografen. När Frida var 12 år såg hon Elvis-filmen Jailhouse Rock just där – och bestämde sig för att följa sin musikdröm.

koep biljett

KÄRLEKENS OUTGRUNDLIGA VÄGAR


Onsdagen den 10 april
19:00
Gula Huset i MarkarydOm föreställningen

"Kärlekens outgrundliga vägar" handlar om lustiga och sorgliga,påhittade och sanna historier om vår starkaste drivkraft: Kärleken. Historierna utspelar sig i Mellanöstern, på norra Island, i Leningrad och Malmö. Det handlar om Kärlekens och livets outgrundliga ödestrådar, allt från skapelsemyten, via hedersmordet på Romeo och Julia, till körsbärsträdens blomning i Pildammsparken i Malmö våren 1983. Mycket humor och eftertanke, varmpublikkontakt och en hel del improvisation.

Föreställningen består av både påhittade och sanna berättelser, skrönor och kåserier om Kärleken.

Föreställningen spelades som sommarteater i Orienthallen på Österlen sommaren 2015, och har sedan dess spelats på turné runtom i Sverige, samt varit på gästspel till Både Finland och Danmark.


Maria Arnadottir är skådespelerska och regissör, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö med en mångårig erfarenhet av all slags teaterarbete. Hon har varit anställd på bl. a. Malmö Stadsteater, Skånska Teatern, Moomsteatern, Örebro Länsteater och Västanå teater. Maria Arnadottir har tidigare turnerad med berättarteaterföreställningar som t.ex. Kastanjeteaterns ”Kejsarinnans tofflor”,Teater Bjermas ”Djur och Människor” och det nordiska samarbetsprojektet ”Tidens gång i Backstugan”.

Längd: 1 h 30 min (inklusive 15 min paus)

koep biljett

PROGRAM - FÖRESTÄLLNINGAR - EVENEMANG

2011 - 2019


Genom att klicka på bilderna nedan kan Du läsa programmen för respektive säsong i form av pdf-filer

  programblad vaaren 2019           programblad hoesten 2018 - foersaettsblad 3          programblad vaaren 2018 - foersaettsblad

            VÅREN 2019                      HÖSTEN 2018                     VÅREN 2018

omslagsbild - program hoesten 2017 omslagsbild - program vaaren 2017 omslagsbild - program hoesten 2016
              HÖSTEN 2017                              VÅREN 2017                               HÖSTEN 2016omslagsbild - program vaaren 2016 omslagsbild - program hoesten 2015 (2) omslagsbild - program vaaren 2015

               VÅREN 2016                               HÖSTEN 2015                             VÅREN 2015

omslagsbild - program hoesten 2014 omslagsbild - program vaaren 2014 (2) omslagsbild - program hoesten 2013
              HÖSTEN 2014                                VÅREN 2014                             HÖSTEN 2013

omslagsbild - program vaaren 2013          programblad vaaren 2011 - foersaettsblad              programblad vaaren 2011 - foersaettsblad

                 VÅREN 2013                                  ÅRET 2012                                     ÅRET 2011


teaterhoest med stor spaennvidd - smaalaenningen 1


djuplodat och humoristisk teater om olika aaldrar


fadern paa kulturhuset i markaryd - smaalaenningen

hoesten boerjar med mingel - markaryds riksteaterf
PROGRAM HÖSTEN 2018


programblad hoesten 2018 - foersaettsblad 2

teaterhoest med stor spaennvidd - smaalaenningen 1

aktuellt 300 (3)BORTBYTINGEN


Lördagen den 22 september
14:00
Folkets Hus i TimsforsOm föreställningen


En barn- och familjeföreställning

I den här uppsättningen är Selma Lagerlöfs klassiska novell förlagd till modern miljö. Precis som i sagans värld så är det inte givet att föräldrar är helt goda, inte heller att troll är helt onda eller att barn är helt barnsliga. Snarare tvärtom. Men en sak är säker, hur vi behandlar andra kommer förr eller senare påverka oss själva. Det är ett lika aktuellt faktum nu som när sagan skrevs för mer än hundra år sedan 


Regi: Rikard Lekander 
I rollerna: Martin Ellborg, Agnes Forstenberg, Björn Johansson Boklund och Elin Rusk.

Längd 50 min 

Regionteatern Blekinge  Kronoberg

Samtliga intäkter tillfaller insamlingen till Världens Barn

Inget förköp - Biljetter finns i kassan vid entrén

Entré:Barn 10 kr  Medföljande vuxen 50 kr

topp_wss-se
west side story

TEATERRESA TILL MALMÖ OPERA

Musikalen West Side Story


Lördagen den 29 september 2018
18:00
Malmö Opera


west side story - malmoe opera hoesten 2018 (2)

JAG TOG VÄGEN BORT FRÅN KARTAN


Fredagen den 19 oktober
19:00
Stora Hotellet i MarkarydOm föreställningen

19:00-19:45 Matservering 20:00 Musikframträdande

Jag tog vägen bort från kartan är en humoristisk, djupsinnig och hoppfullföreställning om kärlek, uppbrott och om att gå vilse men att det aldrig ärförsent att hitta nya vägar med Sara Lindh och Krister Jonsson.
Man ritar upp en karta över sitt liv. Vad händer när det som var inte längregäller och kartan måste ritas om? Texterna handlar om ljuva drömmar och brustnaillusioner, om modet att våga lämna tryggheten i det liv man byggt upp ochsorgen över en havererad relation, om oron inför att bara vara föräldervarannan vecka och om modet att öppna sitt hjärta och våga älska igen.

Sara Lindh har nått stora framgångar hos både publik och press medföreställningarna Telegram från ett längtande hjärta och Kärleken, döden och enslät kopp kaffe och Sista tangon i Svedala Nu fortsätter hon att resa runt medsina humoristiska, tröstande och kärleksfulla hyllningar till livet. Som alltidbjuds det på bitterljuva minnen, vardagliga trivialiteter och kärva visdomsordom hur man får syn på det vackra i livet.

Längd: 2 h (inklusive paus)

NÄR VI TRÄFFADE VARANN


Söndagen den 25 november
19:00
Folkets Hus i TimsforsOm föreställningen

Hur träffade du din bästa vän? Eivor och Abdumöts i ett snöfall. Hon ber honom lämna henne ifred. Det gör han inte. Enoväntad vänskap uppstår och steg för steg ändras vardagen. Inget ska någonsinbli som förut igen. Kanske möttes de när de som mest behövde det? Det blir ettvarmt drama om nödvändig vänskap. Föreställningen bygger på verkligaberättelser som samlats in från hela landet.

I rollerna Gunilla Larsson som Eivor och Robert Hannouch som Abdu. 
Av: Joakim Rindå och Ninna Tersman 
Regi: Joakim Rindå 
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson 
Musik och ljuddesign: Cicely Irvine
Ljus: Jenni Aho
Språk: Svenska som huvudspråk, i delar arabiska. 
När vi träffade varann är baserad på verkliga möten och berättelser. 
En produktion av Riksteatern.

Längd: 1 h 50 min (inklusive 20 min paus)