Björn Berg (1923–2008) var en av Sveriges mest folkkära och produktiva tecknare. Han var en suverän iakttagare med en tecknarstil präglad av rörelse, värme och humor. Bergs tecknande spänner över allt från barnböcker och skämtsamma betraktelser via resor och reportage till populärhistoria. Han har även skapat fria verk inom teckning, måleri, grafik och träsnideri. I dag är Björn Berg mest känd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga och Alf Pröysens Teskedsgumman, men han har skapat teckningar till drygt 400 böcker och gjort otaliga illustrationer för diverse tidningar. I Dagens Nyheter, som han tecknade för i 40 år, gjorde han bland annat reportageteckningar åt Torsten Ehrenmark och dagliga illustrationer till sidan ”Namn och Nytt” med texter av Alf Henrikson.
Född i Tyskland, uppvuxen i New York
Björn Berg föddes 1923 i Unterwössen i Tyskland av svenska föräldrar. Familjen bodde 1926–1935 i New York, där hans pappa Folke försörjde sig som porträttmålare och målade dekor till restauranger och barer. De råbarkade individerna i barerna (alkoholförsäljning var förbjudet) gjorde starkt intryck på Björn Berg, liksom att kunna röra sig runt i den stora världsstaden. Resande och rörelsefrihet kom att följa honom genom livet. När familjen senare flyttat till Sverige började han under tidigt 1940-tal att göra skämtteckningar åt bland annat Söndagsnisse-Strix och annonsbyrån Gumaelius. Vid samma tid studerade han konst på Tekniska skolan och därefter Etsarskolan i Stockholm. Åren 1948–1949 studerade han i Frankrike hos konstnärerna André Lhote och Fernand Léger. Hans främsta läromästare, redan från barndomen, var emellertid fadern Folke.
Otaliga illustrationsuppdrag
Från och med 1952 var Björn Berg fast anställd på Dagens Nyheter, men han arbetade parallellt med otaliga andra illustrationsuppdrag. Från 1950-talet och framåt kom han att illustrera åtskilliga böcker av den norske författaren Alf Pröysen, däribland Teskedsgumman. 1968 gjorde han teckningarna till ”Varför är det så ont om Q” av Hans Alfredson. Under 1960- och 1970-talet skapade han bilderna till böckerna om Emil i Lönneberga – ett arbete som föregicks av noggranna förstudier. Under 1980-talet illustrerade han bland annat Falstaff Fakirs saga ”Pomperipossa” och flera böcker av den brittiske författaren P.G. Wodehouse. Dessutom gjorde han illustrationer till ett stort antal böcker av Alf Henrikson, däribland den ambitiösa ”Alla tider – Världens historia under 4000 år” från 1990 – ett tecknande som tog fem år färdigställa.
100 år
I år är det 100 år sedan Björn Berg föddes. I utställningen ser vi verk från hela hans långa och innehållsrika liv som tecknare, från uppväxtåren i New York till skämtteckningar, reportageteckningar och bokillustrationer för både barn och vuxna.
(Utställningen är producerad i samarbete med sonen Sven Berg och dottern Maja Berg Lindelöw.)
FILMER
Sonen Sven Berg och dottern Maja Berg Lindelöw berättar om sin pappa i fyra korta filmklipp. Producerat av Teckningsmuseet (2023).
2023-04-29