Fredriksdalsteatern ställer in sommarens föreställning "Pang i bygget"

safe_image
Birgitta Rydberg, Eva Rydberg, Adde Malmberg och Kalle Rydberg gör huvudkaraktärerna i ”Pang i bygget”. Ensemblen har redan repeterat ”Pang i bygget” under två veckor. Och under midsommarveckan ges fyra föreställningar inför en publik på 300 personer varje gång.


TEATER

Fredriksdalsteatern ställer in – men spelar ändå ”Pang i bygget”

Fredriksdalsteatern hade hoppats in i det sista. Men till sist fick man ta det definitiva beslutet. Sommarsäsongen 2021 ställs in och flyttas till 2022.


Som HD tidigare berättat skjuts årets säsong på Fredriksdalsteatern upp till 2022. Men ”Pang i bygget” kommer trots allt att spelas fyra gånger under midsommarveckan.

– Med de restriktioner som gäller nu kan vi ta in knappt 300 personer på en arena med 1 268 platser. Det funkar inte för en privatteater som inte har några ekonomiska stöd. Vi behöver 750-800 personer varje kväll för att nå break-even, säger regissören Anders Albien.

– Man är ledsen och det känns så klart jättetrist att inte kunna spela i sommar, säger Eva Rydberg.

En tröst är i alla fall att ensemblen repeterat pjäsen under flera veckor och de kommer även att spela fyra specialföreställningar inför vardera 300 personer med start 21 juni. Biljetterna till de kvällarna släpps inom kort.

– Även om det varit kallt och regnigt under fler av repetitionsdagarna har det ändå varit så roligt. Och det ska bli kul att se hur publiken tar emot föreställningen, säger Eva Rydberg.


De fyra föreställningarna kommer också att filmas och Anders Albien räknar med att man ska ha stor nytta av dem till nästa år.

– Det blir ett bra sätt att fräscha upp minnet på för skådespelarna och jag tror att vi på det viset också kan förkorta repetitionstiden med flera veckor, säger han.


Totalt har 15 000 biljetter sålts till ”Pang i bygget”. Alla biljettköpare kommer inom kort att få mejl om att de kan boka om sina biljetter till 2022.

– Det känns ändå skönt att vi har tagit det här beslutet. Det är mycket pengar involverade, folk är inte färdigvaccinerade och jag tror att det finns en tvekan hos många att bege sig ut på nöjesarrangemang. Dessutom hade det varit synd att bränna en så här fin föreställning och bara spela den för 300 personer varje kväll. Den är värd utsålda hus, säger Tony Johansson, Eva Rydbergs make och producent för Fredriksdalsteatern.


Det är nu också klart att Eva Rydberg & Co får ett år till på Fredriksdalsteatern.

– Ja, det är jättegulligt av Helsingborgs stad att det gick att lösa. Visserligen måste man sluta nån gång, men jag känner ju sån kärlek till den här scenen och platsen, säger Eva Rydberg, som kommer att fylla 80 år under sommaren 2023.


”Pang i bygget” spelades redan 2014 på Fredriksdalsteatern. Men den version som nu sätts upp 2022 är John Cleese egen.

– Den har en ramhandling och sen kommer publiken att få ta del av alla de bästa scenerna från tv-serien. Jag kan lova att det blir ett otroligt tempo, säger Anders Albien, som översatt och bearbetat Cleese manus till svenska.


Om upphovsmannen själv kommer till Europapremiären den 17 juni 2022 är förstås en fråga som alla ställer...

– John Cleese var inställd på att komma redan i år. Jag tror absolut det finns en chans att han kommer hit nästa år istället, säger Anders Albien.


Helsingborgs Dagblad 2021-06-01


TEXT: STEFAN LINDQVIST


d978009e-a123-59b8-9156-7bfc9d58302e2021-06-02