Jonas Högström och Mats Rydstern stäler ut på Landskrona konsthall

272196923_4816449165089597_287803120401676072_n -


Jonas Högström skapar i lera och gjuter sedan vanligtvis skulpturerna i brons. Dottern Sonja har stått modell för den här statyn.

Det tog fem år att locka kände skulptören Jonas Högström till Landskrona konsthall. Med sig har han målaren Mats Rydstern. Där den ena ger titlarna en stor roll vill den andre att målningarnas färger och former ska tala för sig själva.

Mats Rydstern dras till naturens naturliga harmonier och proportioner.

Selma Lagerlöf står vid stranden och spanar ut över havet, och Enoch Thulin riktar blicken upp mot himlen. De båda bronsstatyerna i Landskrona är gjorda av Jonas Högström.

Det är långt ifrån hans enda offentliga uppdrag och när han nu kommer till Landskrona konsthall har han med sig modeller av flera verk som finns att beskåda på allmänna platser runt om i landet.

Men han har också med sig en helt ny svit i lera.

Den består av 33 verk som var och en har en egen berättande titel, till exempel ”Ingen orkar ta första steget!” och ”Om du inte jobbat så jävla mycket, så kunde vi suttit här och druckit kaffe nu!”

Titlarna är viktiga. Han vill att skulpturerna ska växa och förändras när man läser dem.

– Jag tycker om att jobba med känslor. Jag försöker göra så att det känns något, säger Jonas Högström.

Han tillhör de få som har ett eget konstgjuteri, i Utvälinge utanför Helsingborg. Där gjuter han sina bronsstatyer, flera av dem i naturlig storlek.

Även om han bävade för att ställa ut på Landskrona konsthall eftersom lokalen kräver så många verk är han nöjd med resultatet.

– Jag hoppas det är mulet och regn, då gör sig skulpturerna bäst. Spotlighten beskriver formen på ett helt annat sätt än solljus.

Jonas Högström delar utställningen med målaren Mats Rydstern. De har båda en fast förankring i västra Skåne, Jonas Högström är född i Höganäs och bor i Malmö medan Stockholmsfödda Mats Rydstern är bosatt utanför Nyhamnsläge.

Men de har aldrig tidigare ställt ut tillsammans.

Till skillnad från Jonas Högström vill Mats Rydstern inte ha någon berättelse kring sina verk, det riskerar att ställa sig i vägen tycker han. Han är djupt fascinerad av färg och form och har i många år målat framförallt stilleben och landskap. Men han anlitas även som porträttmålare.

– För mig är det väldigt viktigt med färg och ljus, proportion och rymd. Jag mäter ganska mycket på mina målningar, säger Mats Rydstern.

En vägg består av landskapsmålningar som han gjorde under ett par veckor i augusti förra året. Då stod han utomhus och målade sitt motiv direkt.

– Jag har inte gjort så på många år. När man är ute och målar på det sättet, då är det helt intuitivt. Bara en kontakt mellan öga och hand.

– Det har varit lite uppfriskande!

TEXT: EMMA JOHANSSON 

Utställningen visas den 5 februari till den 27 mars. Vernissagen är idag, lördag, klockan 13.

FAKTA

Jonas Högström och Mats Rydstern

Jonas Högström: Född i Höganäs. Skulptör som har skapat många statyer av kända personer som står i offentliga miljöer. Utbildad på Konstfack.

Mats Rydstern: Född i Stockholm. Konstnär som i huvudsak målar landskap och stilleben. Anlitas också som porträttmålare, till exempel för hovrättspresidenter och företagsledare. Utbildad på HDK och Valand konsthögskola.

Andra utställningar Pumphusets konsthall, Borstahusen: ”Svajs”, Susanna Salifou Nygren & Vanja Gyllensköld. Abstrakt måleri. Vernissage den 12 februari 12–16. Öppen till och med den 27 mars. Stängt måndagar.

Hemslöjden (gamla stationshuset): ”Järnets möjligheter – två smeder, ett material”, med Ylva Hägg och Johan Davidsson. Vernissage den 22 januari. Öppen till och med den 19 mars.

Landskrona museum: ”Tittut – lekutställning för små barn”. Öppen till och med den 27 februari.2022-02-07