Markaryds Riksteaterförening firar 50 år med breddat program

smaalaenningen 220117
SMÅLÄNNINGRN 220117


Teaterföreningen fyller 50 år: Firar med breddat program
Victoria Lindeberg och RosMarie J Neckö från Markaryds Reaterförenings styrelse kan nu presentera vad som väntar på teaterscenen under våren - jubileumsåret 2022. Då fyller föreningen 50 år.
Smålänningen
16 januari 2022
Christer Gustafsson
Text

Bakom sig har Markaryds Riksteaterförening två närmast förlorade år.
Därför är förväntningarna inför 2022 höga om att verksamheten ska kunna återgå i normal omfattning - dessutom med råge.
– Ja, 2022 är ett speciellt år. Föreningen fyller 50 år, berättar ordföranden RosMarie J Neckö.
Vårprogrammet är klart med fler föreställningar än vanligt - just för att uppmärksamma jubileet.
Säsongen inleds med ett jubileumsfirande i form av en nostalgisk musikkavalkad med Femtinge teater under rubriken "Drömmen om Folkparken".
– Vid denna föreställning den 18 februari bjuder vi våra medlemmar på gratis entré, säger RosMarie J Neckö.
Men också allmänheten har möjlighet - i mån av plats - att få lyssna till de låtar som spelades i folkparkerna under 50-, 60- och 70-talen.
Under 2020 kunde endast en föreställning genomföras med begränsad publik.
– I övrigt fick vi ställa in rubbet, berättar Neckö.
Även fjolåret inleddes i moll med nollställt programutbud. Det blev inga föreställningar under våren, men coronaläget ljusnade under hösten.
– Då kunde vi faktiskt genomföra fyra föreställningar som planerat, säger Neckö.
Hur det blir under vårsäsongen är inte alldeles glasklart.
– Fortfarande präglar pandemin starkt vår tillvaro, säger hon.
Snarast kommer styrelsen att bestämma sig för vilken väg i förhållandet till restriktionerna som föreningen ska följa. Alternativen är max 50 personer med stipulerade avstånd per föreställning eller krav på vaccinbevis och därmed fler besökare.
I snitt har föreningen tidigare kunnat räkna in strax under 100 besökare per föreställning.
Efter säsongsstarten med "Drömmen om Folkparken" den 18 februari i Markaryds kulturhus följer en sedan länge planerad föreställning från Riksteatern - "Sörjen som blev" - som handlar om finska krigsbarn i Sverige. Pjäsen bygger på en berättelse av Anna Tikkanen, vars far som fyraåring kom till Sverige från Finland.
Efter föreställningen den 21 februari i Timsfors Folkets hus finns möjlighet för publiken att samtala med Anna Tikkanen.
Tredje programpunkten under våren den 23 mars är förlagd till Gula huset i Markaryd, där J&J Simple Souls underhåller. I samband med denna tillställning håller föreningen årsmöte.
Fortsättning följer den 29 mars i Timsfors Folkets hus. Där väntar en dramatisk föreställning - "Ett år av magiskt tänkande" - från Riksteatern Blekinge Kronoberg. Handlingen bygger en bok av nyligen bortgångna Joan Didion.
– Pjäsen handlar om konsten att läka och att läka genom konsten, förklarar RosMarie J Neckö.
Vårterminen avslutas den 28 april i Markaryds kulturhus med ytterligare en föreställning från Riksteatern Blekinge Kronoberg - "Hon finns inte med på fotografiet".
– Denna handlar om vad som händer med en människa som blir fråntagen sitt sammanhang, berättar Neckö.
Inför 50-årsjubileet har en arbetsgrupp inom föreningen grävt i gamla arkiv för att i texter och bilder sammanställa en utställning om tiden som varit sedan starten 1972.
Men det är mera på gång inom föreningen.
Just nu pågår samtal med kommunens kultursamordnare Helena Jacobsson med ambitionen att gemensamt väcka liv i en slumrande kulturvecka i Markaryd. Siktet är inställt på vecka 46 i november.
Tanken är att samla kulturföreningar av alla slag till ett möte den 26 januari för att lägga grunden till denna begivenhet.
Likaså har riksteaterföreningen inlett ett samarbete med Markaryds folkhögskola, varifrån eleverna på teaterlinjen inbjuds att vara publik vid föreningens föreställningar. Vissa elever får dessutom möjlighet att träffa skådespelarna och få en inblick i arbetet bakom scenen.
Redan 2020 var det meningen att föreningen skulle anordna en teaterresa till Fredriksdalsteatern i Helsingborg och Eva Rydbergs avskedsföreställning "Pang i bygget". Biljetter var inköpta och allt annat beställt och inbokat. Men pandemin satte stopp för föreställningen.
I fjol var resan aktuell igen, men publikbegränsningarna gjorde att föreställningen ställdes in av ekonomiska skäl.
Tredje gången gillt i år, hoppas RosMarie J Neckö.
– Biljetterna har vi kvar, så den 2 juli åker vi, säger hon.


2022-01-17