Markaryds Riksteaterförening firar 50 år med jubileumautställning och breddat program

Markaryds Riksteaterföreningen fyller 50 i år. På torsdagskvällen invigdes en jubileumsutställning på Markaryds Kulturhus.

På fredagskvällen skulle det sedan bjudas nostalgiföreställningen ”Drömmen om Folkparken” med Femtinge teater. Detta på Markaryds Kulturhus.

SMPLÄN NINGEN 2022-02-20

TEXT Leif Lundström

Men på torsdagskvällen handlade det om den jubileumsutställning som hängts på Kulturhuset. Det kunde snabbt konstateras, då man såg utställningen, att på 50 år så har mycket skett för Markaryds Riksteaterföreningens del, som är en förening som bytt namn flera gånger.

Markaryds Riksteaterförening, som föreningen heter idag, bildades i Strömsnäsbruk 1972. På bruket i Strömsnäsbruk fanns det de som var duktiga på revyer, berättar medlemmarna i föreningen,. I denna verksamhet kan föreningen ha sett dagens ljus-.

– De bildade den här teaterföreningen med företag, kan man säga. Man köpte abonnemang, berättar Inger-Marie Balkhed som är kassör i Riksteaterföreningens styrelse.

Fram till 1998 var det mest företag och föreningar som var involverade i föreningen. Först 1998 kom de enskilda medlemskapen.

I början hette föreningen Södra Sunnerbo Teaterförening. Men det var inte alltid lätt att driva kulturella föreningar och redan 1977 föreslogs det att föreningen skulle läggas ner.

Sedan blev det Riksteatern Södra Sunnerbo. Efter det blev det Markaryds kommuns Teaterförening. Slutligen kom namnet Markaryds Riksteaterförening, som föreningen har hetat i 11 år nu.

Länge var det Strömsnäsbruk som var hemvisten.

– Alla föreställningar gavs uppe i Strömsnäs.

Smålänningens rubrik i en gammal artikel: ”Teatersatsning i Strömsnäsbruk är unik för landet”, berättar om denna tid.

Det dröjde ganska länge innan teaterföreställningarna började arrangeras på annan plats än Strömsnäsbruk. Men det var inte alltid Markarydsborna var så pigga på att åka till Strömsnäsbruk för att titta på teater.

Riksteaterföreningen har numera sin bas i Markaryds Kulturhus.

– Då försöker vi få Strömsnäsborna att komma hit.

Och det är inte heller så lätt.

Mycket har förändrats på 50 år och flera profiler har varit aktiva i föreningen under åren. Förr var till exempel föreställningarna betydligt större. Det fanns de med 20 skådespelare i. Idag ses det nästan som mycket om antalet skådespelare är tre.

Det var en mindre skara som hade kommit Kulturhuset på torsdagen, vilket troligen hade med pandemin att göra. Både ordföranden och vice ordföranden var sjuka och kunde inte närvara. Men Per-Åke Hanson från H-Tryck AB i Markaryd fanns med.

– Jag är här av nyfikenhet, sa Per-Åke Hansson då han presenterade sig.

Men var också så att H-Tryck låg bakom de speciella muggar som man kunde dricka kaffe ur under invigningen.

På senare år har antalet medlemmar ökat i Markaryds Riksteaterförening. Medlemsutvecklingen mellan 2005 och 2021 redovisas på utställningen.

För den som är intresserad av scenkonst så kan det vara en god idé att bli medlem. Man kan exempelvis få rabatter på många ställen där det bedrivs teater.

Pandemin har, precis som så mycket annat i samhället även drabbat Markaryds Riksteaterförening. Den har resulterat i att Riksteaterföreningen inte kunnat arrangera lika mycket som tidigare.

Och om föreningsekonomin:

– Vi har sparat på oss. Vi fick ett extrabidrag från kommunen, säger Inger-Marie Balkhed.

En god föreningsekonomi gör också att man nu kan satsa rejält under 50-årsfirandet. Fredagens föreställning skulle alla medlemmar kunna se gratis.

Senare ska föreställningen ”Sörjen som blev” med Anna Takanen, ges i Timsfors Folkets Hus.

– Så vi försöker att göra lite extra det här året nu.

Inger-Marie Balkhed berättar om Riksteaterföreningens historia. Bild: Leif Lundström
Från 2005 till 2021 har medlemsantalet ökat i Markaryds Riksteaterförening. Bild: Leif Lundström
Bild: Leif Lundström

Markaryds Riksteaterförening firar 50 år med breddat program

SMÅLÄNNINGRN 220117

Teaterföreningen fyller 50 år: Firar med breddat programVictoria Lindeberg och RosMarie J Neckö från Markaryds Reaterförenings styrelse kan nu presentera vad som väntar på teaterscenen under våren – jubileumsåret 2022. Då fyller föreningen 50 år.

Bakom sig har Markaryds Riksteaterförening två närmast förlorade år.Därför är förväntningarna inför 2022 höga om att verksamheten ska kunna återgå i normal omfattning – dessutom med råge.– Ja, 2022 är ett speciellt år. Föreningen fyller 50 år, berättar ordföranden RosMarie J Neckö.

Vårprogrammet är klart med fler föreställningar än vanligt – just för att uppmärksamma jubileet. Säsongen inleds med ett jubileumsfirande i form av en nostalgisk musikkavalkad med Femtinge teater under rubriken ”Drömmen om Folkparken”.– Vid denna föreställning den 18 februari bjuder vi våra medlemmar på gratis entré, säger RosMarie J Neckö.

Men också allmänheten har möjlighet – i mån av plats – att få lyssna till de låtar som spelades i folkparkerna under 50-, 60- och 70-talen.

Under 2020 kunde endast en föreställning genomföras med begränsad publik.– I övrigt fick vi ställa in rubbet, berättar Neckö. Även fjolåret inleddes i moll med nollställt programutbud. Det blev inga föreställningar under våren, men coronaläget ljusnade under hösten.– Då kunde vi faktiskt genomföra fyra föreställningar som planerat, säger Neckö.

Hur det blir under vårsäsongen är inte alldeles glasklart.– Fortfarande präglar pandemin starkt vår tillvaro, säger hon. Snarast kommer styrelsen att bestämma sig för vilken väg i förhållandet till restriktionerna som föreningen ska följa. Alternativen är max 50 personer med stipulerade avstånd per föreställning eller krav på vaccinbevis och därmed fler besökare. I snitt har föreningen tidigare kunnat räkna in strax under 100 besökare per föreställning.

Efter säsongsstarten med ”Drömmen om Folkparken” den 18 februari i Markaryds kulturhus följer

en sedan länge planerad föreställning från Riksteatern – ”Sörjen som blev” – som handlar om finska krigsbarn i Sverige. Pjäsen bygger på en berättelse av Anna Tikkanen, vars far som fyraåring kom till Sverige från Finland. Efter föreställningen den 21 februari i Timsfors Folkets hus finns möjlighet för publiken att samtala med Anna Tikkanen.

Tredje programpunkten under våren den 23 mars är förlagd till Gula huset i Markaryd, där J&J Simple Souls underhåller. I samband med denna tillställning håller föreningen årsmöte. Fortsättning följer den 29 mars i Timsfors Folkets hus. Där väntar en dramatisk föreställning – ”Ett år av magiskt tänkande” – från Riksteatern Blekinge Kronoberg. Handlingen bygger en bok av nyligen bortgångna Joan Didion.– Pjäsen handlar om konsten att läka och att läka genom konsten, förklarar RosMarie J Neckö.

Vårterminen avslutas den 28 april i Markaryds kulturhus med ytterligare en föreställning från Riksteatern Blekinge Kronoberg – ”Hon finns inte med på fotografiet”.– Denna handlar om vad som händer med en människa som blir fråntagen sitt sammanhang, berättar Neckö.

Inför 50-årsjubileet har en arbetsgrupp inom föreningen grävt i gamla arkiv för att i texter och bilder sammanställa en utställning om tiden som varit sedan starten 1972.Men det är mera på gång inom föreningen. Just nu pågår samtal med kommunens kultursamordnare Helena Jacobsson med ambitionen att gemensamt väcka liv i en slumrande kulturvecka i Markaryd. Siktet är inställt på vecka 46 i november. Tanken är att samla kulturföreningar av alla slag till ett möte den 26 januari för att lägga grunden till denna begivenhet.

Likaså har riksteaterföreningen inlett ett samarbete med Markaryds folkhögskola, varifrån eleverna på teaterlinjen inbjuds att vara publik vid föreningens föreställningar. Vissa elever får dessutom möjlighet att träffa skådespelarna och få en inblick i arbetet bakom scenen.

Redan 2020 var det meningen att föreningen skulle anordna en teaterresa till Fredriksdalsteatern i Helsingborg och Eva Rydbergs avskedsföreställning ”Pang i bygget”. Biljetter var inköpta och allt annat beställt och inbokat. Men pandemin satte stopp för föreställningen. I fjol var resan aktuell igen, men publikbegränsningarna gjorde att föreställningen ställdes in av ekonomiska skäl.Tredje gången gillt i år, hoppas RosMarie J Neckö.– Biljetterna har vi kvar, så den 2 juli åker vi, säger hon.

Smålänningen16 januari 2022

TEXT Christer Gustafsson



2022-02-23