Markaryds föreläsningsförening . Föreläsningarna rillbaka

8a100690-5481-42c4-8823-f880eded31ec

smaalaenningen220112



Markaryds Föreläsningsförening
– Nu gör vi ett nytt försök.
Det säger Alpo Persson, mångårig ordförande i Markaryds föreläsningsförening.
Det betyder att två års ofrivilligt coronauppehåll nu är slut.
Programmet för våren är nu fastställt med avslutning i mitten av mars.
– Jag tycker att vi har fått ihop ett varierat och intressant program, säger Alpo Persson.
Liksom tidigare blir det föreläsning på söndagar varannan vecka. Nytt är att evenemangen har flyttat från fullmäktigesalen i kommunhuset till Gula huset intill Hagaskolan.
Det är en förändring som beror på att kommunen inte längre är villig att hyra ut salen på översta våningen i kommunhuset, där det hållits föreläsningar så länge Alpo Persson kan minnas - vilket sträcker sig minst 35 år tillbaka i tiden.
– Vi har sonderat tillgängliga lokaler i Markaryd och landat i Gula huset, som är centralt beläget, berättar Alpo Persson.
En eventuell nackdel finns dock enligt Persson i den nya lokalen.
– Av brandsäkerhetsskäl får högst 50 personer vistas i lokalen samtidigt, och därför måste vi sätta en gräns där, säger Persson.
Han tror dock inte att denna begränsning kommer att ställa till något bekymmer - annat än i undantagsfall.
– Vi har ett snitt på 35 besökare per föreläsning, men då och då händer det att det kommer fler, säger han.
Även om föreningen nu gör ett avstamp efter det långa uppehållet på grund av pandemin, så kommer ändå smittoläget att sätta vissa avtryck under föreläsningarna.
– Ja, vi har att följa råd och restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Det betyder att vi uppmanar besökarna att hålla avstånd. Minst en meter mellan närvarande sällskap är vad som gäller, förklarar Alpo Persson.
Som alltid har föreläsningsföreningen i Markaryd ett nära samarbete med ett par föreningar i Skåne - Lönsboda/Örkened och Farstorp - samt Knäred i Halland.
– Vi har ett utbyte av tillgängliga program och tipsar varandra, säger Persson.
Vårsäsongen inleds den 16 januari, då Stina Helmersson och Tommy Wirén från Pukavik i Blekinge för första gången gästar Markaryd. Då kommer det att handla om "Kloka gummor och gubbar - folktro, läkekonst och magi". Detta illustreras med bilder och musikinslag.
Nästa föreläsning finns på agendan den 30 januari, då Lars Påhlson från Vinslöv ger en nulägesrapport från Tjernobyl efter kärnkraftshaveriet i april 1986. Rubriken för hans föreläsning är "Kiev och Tjernobyl - hur ser det ut i dag?". I ord och bilder får publiken en bild av situationen snart 36 år efter katastrofen.
Därnäst på programmet finns en känd profil för föreläsningspubliken i Markaryd - Thomas Johnsson från Hässleholm, vilken är den flitigaste föreläsaren hos föreningen. Denna gång, den 13 februari, får åhörarna följa med till "Indien".
En gång varje säsong anordnas ett evenemang i musikens tecken. Under vårsäsongen, den 27 februari, är det duon Hebbez med Conny Hörberg från Glimåkra, gitarr och sång, och Gösta Petersson från Älmhult, keyboard, som underhåller. Deras program rubriceras "Från Elvis till Sven-Ingvars i ord och ton".
Vårsäsongen avrundas den 13 mars av Fredrik Ekdala från Rinkaby, tidigare känd radioprofil i Kristianstad, som drabbades av sjukdom och fick sadla om och numera är musiklärare på halvtid. Han kommer att berätta om den sjukdom som förändrade hans liv under rubriken "När verkligheten inte blir som man tänkt sig - om Parkinson".
Vid detta tillfälle håller föreläsningsföreningen också årsmöte.
Föreningen bedriver en helt ideell verksamhet utan vinstintressen.
– Eventuella överskott går direkt in i verksamheten, säger Alpo Persson, som hållit i ordförandeklubban alltsedan 2007.
Intäkterna består av entréavgifter samt bidrag från kommunen och Studieförbundet Vuxenskolan.
Smålänningen 220112
TEXT OCH BILD
Christer Gustafsson
LÄS MER OM Markaryds Föreläsningsförening








2022-01-18