Max Book ställer ut på Pumphuset i Borstahusen Landskrona

max book pumphuset

Djupa skogar och fallandekonståkerskor

Skönhet blandas med fulhet i Max Books konst, i alla fall om han själv får förklara. Bedöm själv – hans konst ställs från lördagen ut i Pumphusets konsthall

Formulärets överkant

Formulärets nederkant


På lördagen invigs en ny utställning i Pumphusets konsthall, med verk av Max Book. Det handlar både om små, skissliknande målningar och rejält stora naturmålningar med fantasifulla och udda inslag.


68-årige Max Book kallar sig autodiakt, alltså självlärd, men har själv varit verksam som lärare och professor på Konsthögskolan i Stockholm och är ledamot i Kungliga konstakademin.

– Det pratas så mycket om utbildning. Konst och kultur handlar om hur man tänker, det är det viktiga, säger han vid torsdagens pressvisning.

 

I de stora verken, två–tre kvadratmeter stora, har Max Book hämtat motiven från exempelvis stormande hav och tunga barrskogar. Själv bor han skogsnära några mil söder om Stockholm. Naturen där inspirerar.

Naturnära men ändå fantasifullt är skogsmotivet där ett par kvinnliga revyartister dyker upp med ett barn mellan sig, tillsammans med en tupp och en äldre välklädd man i vit skjorta. Himlen är sotigt gul.

– Som svavel, säger konstnären utan att riktigt förklara 


Varför?.

Kanske för att han han själv säger att han helt enkelt gärna blandar skönhet med fulhet och smuts.

– Jag gillar att föra samman saker som inte hör ihop.

Flera av de mindre, skissartade verken föreställer skridskoåkerskor i olika positioner. De flesta med det gemensamma inslaget att de har fallit eller är på väg att göra det.


Varför?

– Det finns en skönhet i fallet.

Alla verken har en titel, som Old teen, 8sos, Söder om solen och Once upon a time over Studsvik. De är viktiga poängterar Max Book.

– De tillför något till verken, säger han.


FAKTA

Utställning, Max Book

Plats: Pumphusets konsthall

Pågår: 10 april–30 maj

Vernissage: 10 februari klockan 12–16


HD 8 april 2021

Text och foton:  Mikael Brandt


Läs mer om utställningen

Landskrona Direkt

Pumphuset - Borstahusens konstförening
max book 8

max book 7

max book 6

max book 5

max book 4

max book 3

max book 2

2021-04-23