Nationaldagsfirande i kulturens och välkomnandets tecken

 

nationaldag i musikens tecken - smaalaenningen 140

Foto: Hannah Lundqvist

 

Nationaldagsfirande i kulturens och välkomnandets tecken

 

Nationaldagen i Markaryd firades i kulturens, ungdomens  och välkomnandets tecken. Efter marsch från Markaryds kulturhus till hembygdsparken med Örkelljunga parad- och ungdomsorkester och Markaryds kommun hemvärn i spetsen kunde firandet börja i strålande solsken kl. 13.00.

 

Tredjeklassarna från musikskolan visade, som traditionen bjuder, prov på sina färdigheter på blockflöjterna och fyra tjejer från Huneskolan - Linn Sandström, Alice Askemyr, Elin Bjelk och Celina Petersson - i bandet The Daisies underhöll publiken med melodier i sommarens tecken.
Markus Barske sjöng nationalsången och gav sedan tillsammans med  Klabbe Hörngren prov på musik hämtat från olika musikaler.

 

Årets högtidstal hölls av Kurt Persson - tidigare rektor i Markaryds kommun och numera socialnämndens ordförande. I sitt tal framhöll Kurt Persson kulturens och musikens betydelse i Markaryds kommun.
Kommunalrådet Bengt Germundsson - med hjälp av Sonja Schmidt i hembygdsföreningen -  delade ut diplom och en gåva till nya svenska medborgare bosatta i Markaryds kommun. Även fanor och flaggor utdelades  till bl a Markaryds IF och Strömsnäsbruks hembygdsförening.

 

I sitt tal framhöll Bengt Germundsson bl a

 

” Sverige är ett land med stora möjligheter. Vi står upp för grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, demokrati och alla människors lika värde. För oss kan detta låta självklart, men det är värderingar som vi alla ständigt måste stå upp för och värna. Det kan vara på sin plats att påminna sig om detta en dag som idag, då det är 70 år sedan de allierades landstigning i Normandie. ”Dagen D” som blev början till slutet för nazisternas skräckvälde i Europa. Låt det aldrig få hända igen.
Går vi lite drygt 100 år tillbaka i tiden kan vi konstatera att situationen i Sverige såg helt annorlunda ut. Fattigdom, missväxt, politiskt och religiöst förtryck innebar att omkring 1,3 miljoner svenskar utvandrade till USA. Av precis samma skäl söker sig många människor idag till vårt land. Till ett Sverige som för många framstår som hoppets och möjligheternas land, ett land som står upp för alla människors lika värde. Låt oss gemensamt arbeta för att det ska förbli så! ”
Läs mer om kommunalrådet   Bengt Germundssons reflektioner kring nationaldagen
Nationaldagsprogrammet hölls traditionsenligt samman av RosMarie J. Neckö och Lasse "på backen" Nilsson ansvarade för teknik och musik.
 

nationaldag i musikens tecken - smaalaenningen 140

 Foto: Christer Gustafsson

 

nationaldag i musikens tecken - smaalaenningen 140

Smålänningen måndagen den 9 juni 2014

(Text: Christer Gustafsson  Foton: Christer Gustafsson och Hannah Lundqvist)

 

nationaldag i musikens tecken - smaalaenningen 1402014-06-09