Reportage från konst- och hantverksrundan i Markarydsbygden 2014

 

Konst- och hantverksrundan (Broschyrr 1) 140906Konst- och hantverksrundan (Broschyrr 2) 140906

 

Så var det åter dags för den årliga Konst- och hantverksrundan i Markarydsbygden. I strålande sensommarväder besökte jag Tonny målare i Timsfors. Han visade upp intressanta verk i olika tekniker. Speciellt hans kolteckningar imponerar på mig.

 

Konst- och hantverksrundan 140906

 

Sedan åkte jag till 40-års jubilerande Margoth Karlsson. Det är alltid lika härligt att komma hem till henne. Hon sprudlar av kreativitet och positivt engagemang. Förutom jubileum så firar hon även sin födelsedag i helgen så det är bara att utbrista i ett dubbelt Grattis till denna fantastiska kvinna.

 

Konst- och hantverksrundan Margoth Karlsson (2) 140906Konst- och hantverksrundan Margoth Karlsson (1) 140906Konst- och hantverksrundan (2) 140906

 

Jag avslutade min konstrunda i Gula Huset där det visades prov på utsökt hantverkskunnande. Systrarna Johanssons skrädderi-konst är verkligen imponerande. Vilka kreationer dessa unga damer kan skapa!

Deras utställningsgranne i lokalen – Lars-Erik Karlsson – visade upp fantastiskt indianhantverk. Det var otroligt intressant att beskåda allt han gjort och få höra när han kunnigt berättade om allting han skapat. Han är verkligen värd att få komma fram i rampljuset och visa upp sin hantverksskicklighet – både praktiskt och genom att berätta om allt han kan om olika indianstammar, deras olika bakgrund, kulturyttringar, konstnärliga hantverk och uttryck.

 

Konst- och hantverksrundan (1) 140906

 

Jag fick även möjlighet att titta lite närmare på Anna Greta Jakobsens porslinsmålade alster och Else-Gerd Anderssons silversmycken. Jättefint allting. Else-Gerd avslöjade att hon eventuellt skulle ge sig på lite nya material och tekniker. Hon bar själv ett jättespännande halssmycke, egentillverkat av återvinningsmaterial!

Tiden räckte tyvärr inte till för fler besök det här året. Det fanns ju så mycket mer att upptäcka och utforska och det är härligt att konstatera att hantverkskunnandet och skaparlusten brinner hos så många i vår kommun.

Den årliga konst- och hantverksrundan är ett utmärkt lokalt och ideellt initiativ som på ett positivt sätt synliggör detta för kommuninvånarna och kulturintresserade i gränsbygden.

 

(Text och foto: RosMarie J Neckö  2014-09-06)

 2014-09-09