Tomarps kungsgård bjuder på operamusik och punkkonst

aktuellt 505

MER INFO OM UTSTÄLLNINGARNA

Stina Berge

Mixed media

3/7 – 8/8


Marie-Louise von Schewen

Keramik

3/7 – 15/8


Tina Weidelt & Annika Lundholm-Moberg

”Färglek – nål möter pensel” – Broderi och illustrationer

3/7 – 15/8


Micce Rylander

Måleri

21/8 – 16/9


tomarps kungdgaard - hd 210702

HELSINGBORGS DAGBLAD 2 juli 2021

ÅSTORP

Tomarps Kungsgård bjuder på operamusik och punkkonst

På lördag drar solister från Malmöoperan och Det Konglige in på Tomarps Kungsgård för den första av två specialkonserter. Men sommaren kommer att bjuda på många andra evenemang också.

Just nu pågår förberedelserna för fullt på Tomarps Kungsgård med att ställa iordning utescenen för lördagens operafest. Ett tak ska på plats, liksom en back drop för att ge föreställningen rätt inramning och lite skydd ifall vädergudarna skulle vara på dåligt humör.

Magdalena Väpnargård, som tillsammans med maken Sven tog över verksamheten på Tomarp i slutet av förra året, har full koll på förberedelserna. Förutom själva programmet då.

– Vi har gett solisterna helt fria händer när det gäller det musikaliska urvalet. Mest blir det opera, men även operett och musikal. Och mycket Mozart, säger Magdalena Väpnargård.

Solisterna, det är Laine Quist, sopran och konstnärlig ledare för Kammaropera Syd i Ystad som kommer medkollegor från Malmöoperan och Det Konglige i Köpenhamn; mezzosopranen Lotte Ohlander, tenoren Martin Vanberg och bassångaren Henning von Schulman. Med sig har de också pianisten Johan Reis.


– Leine och jag är bekanta sedan tidigare, och eftersom Kammaropera Syd tvingas hålla stängt så frågade jag henne om hon inte kunde komma hit och göra något istället. Och så blev det, berättar Magdalena Väpnargård.

Samtidigt förbereder Stina Berge en utställning av sina lekfulla och spännande skulpturer i Övregalleriet. Stina Berge, som har ett förflutet som trummis i punkbandet Pink Champagne, lade musicerandet på hyllan för sex-sju år sedan.

Som konstnär är hon i sann punkanda självlärd. Skulpturerna skapar hon av saker hon hittat, musikinstrument, en handdrivenvisp eller ett gammalt benrangel som tillhört en bekant.

– Fast det är nog bättre att säga att sakerna hittar mig. Det är så det känns i alla fall. Det finns en skönhet i de här föremålen som tilltalar mig.

I Nedre galleriet håller Annika Lundholm Moberg och Tina Weidelt på att förbereda sin utställning. De båda träffades efter att Tina Weidelt gjort en broderiversion av en av Annika Lundholm Mobergs tavlor.

Tina Weidelts broderier och Annika Lundholm Mobergs bilder kommer under utställningen i Nedre galleriet att kompletteras med skulpturer av keramikern Marie-Louise von Schewen.

– Jag började istället att göra collage och började bygga om allt jag såg i olika projekt. Efter två veckor så kom min man in i köket där jag höll till med ett plakat med texten ”Reclaim the kitchen”, så då var det dags att hitta en verkstad att jobba i, säger hon med ett skratt.


– Jag tyckte att Tinas broderi var så roligt att jag bestämde mig för att söka upp henne. Och när jag blev tillfrågad om att ställa ut här så ville jag ha henne med, berättar Annika Lundholm Moberg.


Vernissage för utställningarna blir det imorgon klockan 12. Utställningen i Nedre hänger till den 15/8, Stina Berges till den 8/8.

TEXT: JAKOB THORELL

FOTO: NIKLAS GUSTAVSSON 


Besökarna kan välja mellan middags biljetter eller vanlig sittplats. Med tanke på smittskyddsregler har Tomarps Kungsgård tagit det lite försiktigt med biljettförsäljningen, och det finns fortfarande platser kvar inför lördagens föreställning och den som hålls senare i juli.


Det kommer också att bli fler sommaraktiviteter på Kungsgården. Mer information finns på Kungsgårdens hemsida.
2021-07-06