Wanås konst 2016 - Tre konstnärskap som speglar vår samtid

wanaas (1)


wanaas konst - logo 2wanaas konst - logo 2wanaas konst - logo 2

wanaas (2)

WANÅS KONST 2016 

TRE KONSTNÄRSKAP sOM SPEGLAR VÅR SAMTID

Wanås Konst öppnar årets utställningar söndag 15 maj. Konstnärsduon Nathalie Djurberg & Hans Berg (Sverige) intar tillsammans med Rafael Gomezbarros (Colombia) skulpturparken, konsthallen och byggnaderna på Wanås. De speglar vår samtid och rör sig mellan dröm och mardröm, inre förflyttningar och migration. 

Djurberg & Berg förför och förskräcker och blandar begär och fantasi. I konsthallen premiärvisar de ett nytt filmverk, stop motion animationen Worship, 2016, och de låter även sin unika bildvärld ta plats i bokskogen när de för första gången visar en större skulpturgrupp utomhus. 

För första gången installeras ett verk på fasaderna på 1500-talsslottet Wanås och på konsthallen när Gomezbarros installation Casa Tomadasom består av 100-tals gigantiska myror tar plats i skulpturparken. Han utgår från hemlandets samtidshistoria för att berätta om en våldsam verklighet. 

I konsthallen visar Per Kirkeby (Danmark), helt nya monotypier ur sviten Søndagsbilleder samt målningar och skulpturer från 1981 – 2016. 

Vernissage: Söndag 15 maj, 2016  Invigning kl. 13:00  

Konstnärerna närvarar.

Utställningsperiod: 15 maj –6 november 2016.


rafaelgomezbarros_casatomada


NATHALIE DJURBERG & HANS BERG


Nathalie Djurberg (f. 1978, Lysekil, Sverige) & Hans Berg (f. 1978, Rättvik, Sverige) hör till Sveriges mest uppmärksammade konstnärskap även internationellt. För Wanås Konst gör de sitt första större utomhusprojekt, presenterar en installation i konsthallen och premiärvisar dessutom ett nytt filmverk. I de nya verken förstärker och förvränger de upplevelsen av naturen med skulptur, ljud och ljus. 

Mer om Djurberg & Berg » 

Vernissage: Söndag 15 maj, 2016.

Utställningsperiod: 15 maj – 6 november 2016.RAFAEL GOMEZBARROS


Rafael Gomezbarros (f. 1972, Santa Marta, Colombia) introduceras för första gången för en svensk publik. På konsthallens och Wanås slotts fasader installeras Casa Tomada (Intaget hus) ett verk som består av 300 halvmeterstora skulpturer av myror. För konstnären är myrorna en symbol för den strävsamma och hårt arbetande migranten, för förflyttningar över världen och för samhällsbyggande. 

Mer om Gomezbarros »

Utställningsperiod: 15 maj – 6 november 2016.

Vernissage: Söndag 15 maj, 2016.


ÅTERBLICK – PER KIRKEBY


I konsthallen visas en svit monotypier gjorda särskilt för utställningen i en utställning som uppmärksammar Per Kirkeby (f. 1938) – ett långt och mångfacetterat konstnärskap. Återblick är en del av en utställningsserie som lyfter fram konstnärer i skulpturparken.

Kirkebys tegelskulptur Wanås ingår i den permanenta samlingen i skulpturparken och är från 1994.


Mer om Kirkeby »


Vernissage: Söndag 15 maj, 2016.

Utställningsperiod: 15 maj – 6 november 2016


SUPERSÖNDAG - POPULÄR BARNBOK I ÖVERSÄTTNING OCH FLAGGINSTALLATION AV DAVID SVENSSON


I sommar visas David Svenssons imaginära nationsflaggor Världens hem på Wanås Konst. Installationen är en satellit till hans offentliga rondellgestaltning i Älmhult med samma titel som invigs i sommar. Dessutom släpps Wanås Konsts populära barnbok Kor kan drömma i engelsk översättning och som ljudspår på arabiska. 


Mer om Supersöndag »

Utställningsperiod: 12 juni – 6 november 2016.


LIVE - WANÅS KONST SATSAR PÅ DANS – RACHEL TESS NY ASSOCIERAD CURATOR


I år fortsätter Wanås Konst sin satsning på samtida dans och utvecklar sitt samarbete med Rachel Tess, nytillträdd associerad curator dans. Redan från augusti märks det med Höstkoreografier, ett program med performance, dans och koreografi på Wanås Konst.


Mer om Live »

Program: augusti - oktober 2016.2016-05-08